fredag den 26. februar 2016

Anmeldelse: Helle Vincentz - Stjålne Liv


Stjålne Liv, er første del i en ny serie af Helle Vincentz. Hvis du, som jeg, ikke har læst noget af denne forfatter før, er det her et godt sted at starte.

Vi møder antropologen Sofie Munk, som ikke helt kan finde ud af, hvad hun skal gøre med sit liv. Arbejdsmæssigt har hun svært ved at finde rette hylde og det samme gør sig nok i virkeligheden gældende i hendes privatliv. Da vi møder hende, er hun i gang med et forskningsprojekt, på en fertilitetsklinik, hvor hun er hyret til at finde ud af, hvad fertilitetsbehandling gør ved et parforhold.

Det varer ikke længe, før ejeren af klinikken beder Sofie om hjælp. Han har erfaret, at der er forsvundet befrugtede æg fra hans klinik. Katastrofen vil være stor, hvis det kom ud til offentligheden, så Sofie må være yderst diskret, hvilket kan være svært, når man er nødt til at stille spørgsmål. Det varer heldigvis ikke længe, før hun får kompetent hjælp fra en svensk privat efterforsker og  snart tager begivenhederne fart.

Bogen har endnu en hovedperson i form af Mik Karlsen, som er særlig rådgiver for justitsministeren. Han er lidt en Karl Smart, som er dygtig til sit arbejde og har styr på sagerne. Det varer dog ikke længe før tingene begynder at skride for Mik og grunden under hans prestigefyldte job, begynder at gynge. At Miks problemer og Sofies efterforskning har tråde i samme retning, kommer ikke som den store overraskelse  :)

Det er et par dage siden jeg blev færdig med Stjålne Liv, men det er en af den slags bøger der bliver hængende hos mig et stykke tid efter sidste side er vendt. Når jeg tænker efter, er det nok hovedsageligt fordi forfatteren har været super god til, at skildre personerne så levende. Specielt Sofie og hendes svenske efterforsker. Jeg har det sådan nu, at jeg helt vildt gerne vil vide, hvad der mere sker dem. Jeg ville ønske, at næste bog i rækken, allerede var klar :)

Emnet om de stjålne embryoner, kunstig befrugtning og illegal salg af samme, samt hele debatten om rugemødre, synes jeg er vanvittigt interessant. Jeg indrømmer også blankt, at politiske bøger normalt ikke er noget jeg gider læse. Jeg skal også være ærlig at sige, at der indimellem var lige rigeligt meget Christiansborg indover for mig. Jeg tog mig selv i, at kede mig lidt og i stedet vente i spænding på afsnittene om Sofie. Skulle jeg bestemme, måtte der godt have været lidt mindre politik og lidt mere i dybden med de gode emner nævnt ovenfor, men det er jo en smagssag og de politiske  dele i bogen, er beskrevet meget fint og billedeligt.

Stjålne Liv en virkelig spændende og velskrevet bog. Jeg er vild med det hverdagsagtige sprog og jeg er vild med alle detaljerne som gjorde, at jeg så det hele meget tydeligt, som en indre film imens jeg læste.

Suveræn bog… færre end 5 perler kan ikke gøre det :)

Følg mig meget gerne på Facebook

Ingen kommentarer:

Send en kommentar