mandag den 14. oktober 2013

Det er ik størrelsen, det er gørelsen... eller er det??


Der har været mange indlæg og debatter rundt omkring, om hvorvidt man bedst kan li, at læse sine bøger på den ene eller den anden form for elektronisk apparat eller om man foretrækker en helt almindelig trykt bog i papir. Jeg vil gerne fortælle hvad jeg foretrækker, men først skal det handle om et par dilemmaer jeg er rendt ind i på det seneste.

Forleden dag, havde jeg en fridag og i den forbindelse skulle jeg ind i byen om formiddagen. Så kan jeg godt li, at gå ind på Baresso og få en iceblend og læse lidt imens jeg drikker den. Den her dag, havde jeg bare lige et problem. Jeg var igang med at læse Lars Keplers Ildvidnet. De af jer der kender den, vil vide, at det er en af de større bøger. I hvert fald ikke sådan en man bare lige lægger ned i håndtasken. Ikke i min håndtaske under alle omstændigheder. Jeg købte den på sidste års BogForum og den har stået i reolen lige siden. Dels fordi jeg har hjernerystelse og derfor ikke får læst helt så meget som jeg plejer, og dels fordi forgængeren "Paganini kontrakten" var lidt for kedelig for min smag, så derfor har den fået lov at hænge... men BogForum... det bringer mig videre til næste dilemma.

Samtidig med at jeg går her og er vildt træt af, at jeg må undvære min læsning denne formiddag, så tænker jeg ved mig selv, at jeg helt sikkert skal købe næste bog i rækken som e-bog. Nu står jeg her og skal på BogForum i Bellacenteret om en lille måneds tid. Jeg glæder mig rigtig meget til at skulle afsted. Sidste år slæbte jeg sindssygt mange poser med bøger hjem. Både krimier til mig selv, men osse masser af børnebøger. Men hvad gør jeg nu?? De seneste måneder har jeg tænkt, hver gang jeg så en bog jeg gerne ville læse, at den kunne jeg købe på BogForum. Jeg har bare lige glemt at tænke på, at jeg egentlig helst vil ha mine bøger som e-bøger. Men det er jo ikke e-BogForum. Jeg har ikke set nogen steder derovre hvor man kan købe e-bøger.. jeg synes egentlig det er et ret fesent dilemma jeg er løbet ind i. Skal jeg så slet ikke købe bøger, men bare nøjes med at kigge og finde ud af hvilke jeg skal hjem og shoppe online? Aaargh, det er altså ikke helt det samme vel..
Men mon ikke jeg alligevel kommer til at købe et par papirsbøger? Under alle omstændigheder, så i hvert fald til børnene :)

Og så tilbage til start og hvordan jeg selv foretrækker at læse mine bøger. Egentlig gik jeg i lang tid og troede, at jeg foretrak papirsbøger og var nødt til at ha dem stående i reolen når jeg havde læst dem. Nu er jeg nået dertil, hvor jeg faktisk mest er træt af den reol med alle de bøger. Jeg synes det ser rodet ud. Jeg er stadig glad for visse serier af visse forfattere og vil blive ved at købe deres bøger og stille dem op i rækken i reolen. Alt andet vil nok føles forkert :) Jeg læste min første e-bog lidt ved et tilfælde hvis man kan sige det sådan. En sød mand fra et forlag, skrev til mig, at han havde en bog klar, men kun som e-bog indtil videre. Jeg skrev tilbage at jeg ikke havde en e-bogslæser, men om man kunne bruge en iPad. Det anede jeg ikke om man kunne på daværende tidspunkt. Det kan du sagtens svarede han og så var jeg igang. Og jeg må jo indrømme, at jeg er ret vild med det. Jeg synes det går hurtigere. Måske er det bare rent psykologisk fordi man ikke hele tiden kan se hvor meget der er tilbage. Måske er det fordi teksten er større så det er nemmere at læse. Jeg ved det ikke, men jeg kan li det. Og det er nemt at ha det med. Jeg bruger iBooks og læser hovedsageligt på min iPad, men indimellem er jeg et sted, hvor jeg ikke har den med og hvor jeg lige har lidt tid i overskud. Så synkroniserer den med iBooks på min telefon og så kan jeg læse videre på den. Se dét er skisme da brand smart!! Jeg har stadig intet imod at læse en bog af papir, men fik jeg valget, så tog jeg e-bogen... med mindre det altså liiiige var lige de bestemte forfattere som godt må komme med hjem i reolen ;)

Hvordan har I andre det? Hvad foretrækker I at læse på og hvorfor? Bliver I aldrig trætte af at se på bøgerne der hober sig op i reolen?

5 kommentarer:

 1. Jeg er egentlig ligeglad med formatet - for mig er det selve teksten det kommer an på - så jeg læser papirbøger, ebøger på min ereader, og hører en masse lydbøger. Men jeg kan faktisk godt nikke genkendende til følelsen af at bøgerne på reolen begynder at se rodede ud - og tanken om at få ryddet ud i dem er faldet mig ind, noget jeg aldrig troede skulle ske :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgit,
   Jeg troede faktisk heller ikke det skulle ske for mig, for jeg har altid elsket de bøger. Jeg må osse indrømme, at jeg fik en lille smule ondt i maven, da jeg havde postet indlægget her igår, for ja, jeg synes det er rart at LÆSE e-bøger, men jeg elsker bare papirsbøger. Det er så dejligt når jeg har købt en ny bog, som jeg har glædet mig til at læse. At få den mellem hænderne. Jeg er sikker på du ved hvad jeg mener, men for ikke læseheste, så lyder det sikkert helt tosset :) Men jeg er ved at nå dertil hvor nogen af bøgerne i hvert fald godt kan komme et andet sted hen og stå. Måske bare ind i et skab til en start :)

   Slet
 2. Jeg har også altid været en stor bogelsker og troede ikke at e-bøger ville være noget, men jeg er totalt omvendt nu. Jeg elsker min e-bogslæser og har den altid med mig. Alle de skønne bøger lige ved hånden uden at de fylder eller vejer! Jeg savner slet ikke fornemmelsen af en "rigtig" bog, næ nu kan jeg faktisk irriteres over at læse papir bøger... Hvor man dog kan forandre vaner/meninger :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er stadig meget vægelsindet kan jeg mærke. Jeg kan godt li fornemmelsen af papirbøgerne og jeg er glad for alle mine bøger i reolen, samtidig med at jeg synes de fylder og roder. En anden ting er det lidt vemodige i fx at have hele serien med Sara Blædel stående i papirudgave og nu vide, at den næste kommer om ikke så længe som e-bog. Jeg vil helst læse den som e-bog, jeg er ikke engang kæmpe fan - den mangler ligesom bare i rækken.. totalt fjollet :)

   Slet
 3. Jeg ved godt, at det ikke er et nyt indlæg, men ville lige give mit besyv med. Jeg har haft det på samme måde, som dig i mange år, bøgeren skulle være papir og på hylderne. Nu er det lige omvendt, læser faktisk kun ebøger og bliver irriteret, hvis en bog kun findes som papir. E-boglæseren kan man have med alle steder, og jeg forstyrrer ikke manden med lys, hvis jeg læser om aftenen i sengen, hvilket jeg ofte gør. E-bøger koster jo ofte kun det halve af papir og så kom Mofibo på banen, det er det bedste jeg har meldt mig til.

  SvarSlet