torsdag den 9. april 2020

Kend din Krimiforfatter: Jakob Melander

KEND DIN KRIMIFORFATTER: Jakob Melander


  1. Hvor er du født og vokset op? Jeg er født og opvokset på Nørrebro i København. De første syv år boede vi godt nok i København K, men jeg er altså født i Griffenfeldtsgade:)
  1. Må vi se et billede af dig som barn (eller ung? - hvis ja, vedhæft gerne et billede sammen med dine svar. Ja, det her er et billede, der blevet taget til (og bragt i) Politiken i 1982 fra en demonstration til fordel for et ungdomshus. Jeg har tidligere brugt billedet i forbindelse med udgivelsen af De berusedes vej, som trækker på mine oplevelser fra den tid 
  1. Hvordan var dine familieforhold (forældre - hvad arbejder/arbejdede de som, ældre/yngre søskende - hvor mange? Mine forældre er stadig gift, så allerede der er det jo lidt specielt. Jeg har to mindre søskende. Min far er klassisk arkæolog og var til han blev pensioneret ansat på Thorvaldsens Museum. Min mor var uddannet pædagog, men skiftede til at skrive børnebøger og instruere film.
  1. Hvor har du gået i skole? Lilleskolen 69 til tredje klasse og Øster Farimagsgades skole derfra. Derefter Christianshavns Gymnasium fra 1980-83
  1. Hvad var dit yndlingsfag og hvorfor? Dansk og historie - hvilket burde være tydeligt:)
  1. Hvad var det værste fag og hvorfor? Det er længe siden, men mon ikke det har været matematik?
  1. Hvis dine venner fra dengang skulle beskrive dig, hvad ville de sige? Formentlig lettere introvert og bogorm (surprise)
  1. Hvordan var din ungdom? Hvis du skulle give dit 18-årige jeg et godt råd, hvad skulle det så være? Den var hektisk. Det var jo i punktiden, hvor Michael Strunge (med en oversættelse af titlen på et Bowie-nummer - en oversættelse, jeg har henvist til flere gange) skrev om Livets hast. Masser af musik og koncerter og jeg spillede jo også selv. Hvis jeg skulle give mig selv et råd som 18-årig ville det nok være det gode gamle: Slap af. Du skal nok nå det hele.
  1. Er du i et parforhold (fx gift og med hvem) eller single? Jeps, gift med Camilla, som jeg har kendt i tyve år.
  1. Har du børn? (Hvor mange, hvor gamle, hvilket køn) Vi har to børn, en dreng på 15 og en datter på 12
  1. Fortrækker du kaffe, te eller noget helt tredje? Kaffe et par timer efter jeg er stået op og indtil ca. kl. 20. Ellers te eller (helst) isvand.
  1. Hvad er dine livretter? Italiensk
  1. Hvilken musik er din favorit (sang, stil, gruppe, solist ... hvad der lige falder dig ind) Bruger du musik i dine bøger? Jeg kan lide alle genrer, der er noget godt i alle. Men der er jo altså også noget skidt, nogle gange meget skidt:) Og ja, jeg bruger i høj grad musik i mine bøger. Nok mest i Winkler-serien, hvor Lars (ligesom jeg) konstant har en playliste kørende og kan finde et tekstcitat, der passer til hver en situation. I Askehave-trilogien er Malin selv musiker, men der er meget få citater.
  1. Hvad er du passioneret omkring udover dit forfatterskab? Min familie naturligvis, og nyheder/avislæsning
  1. Hvad arbejdede du med, før du blev forfatter? har arbejdet på et lager, fritidshjem, flygtningecenter, reklamebureau, arkæologisk udgravning, teatre, flaskedreng, avisbud, musiker, redaktør, annoncesælger, hos en der arrangerede stand-up turnéer, og har sammen med venner forsøgt at få et Netflix for teaterforestillinger op at flyve, forgæves desværre. Men jeg vidste fra jeg lærte at læse, at det var forfatter, jeg allerhelst ville være.
  1. Hvad fik dig igang med at skrive? Som sagt har det ligget der altid, Så alt det ovenstående bliver nok det rigtige svar.
  1. Hvordan var oplevelsen i forbindelse med din første udgivelse? Hvad følte du? Hvordan fejrede du? Det var vildt. De to-tre uger inden kravlede jeg rundt på væggene. Jeg kunne slet ikke have det i mig. Og da først bogen var ude var jeg så umådelig træt. Vi havde en fin reception, bagefter var jeg ude at spise med min kone og så hjem på hovedet i seng. Siden har jeg lært at håndtere det bedre, bla ved altid at være igang med en ny bog, når den forrige udkommer. Så er man videre:)
  1. En ting som alle andre synes at kunne lide, undtagen dig? (musik, mad, bøger eller hvilket som helst andet)  Der er sikkert mange ting, men det kunne f.eks. være Babylon Berlin. Modsat Volker Kutchsers romanforlæg, der har en fin balance mellem handling og tidskolorit (Berlinerstemningen er TYK, selvom forfatteren er fra Köln), synes Tom Tykwer (instruktøren af tv-serien) at have forelsket sig så grundigt i tidsbilledet og optrinnene i natklubben, som jeg heldigvis har glemt hvad hedder, at han rent har glemt at fortælle en historie med rigtige mennesker i.
  1. En ting som alle andre synes IKKE at kunne lide, men du kan? I firserne ville jeg have sagt ABBA, men de har jo efterhånden fået klassikerstatus, så den går ikke rigtig mere. Men aner ikke, hvad det skulle være nu
  1. Hvornår har livet gjort dig mest ked af det? Udover de obligatoriske kærestesorger og bedsteforældres død er det nok, når jeg ikke lever op til mine egne forventninger i min måde at behandle andre på. Det sker desværre stadig en gang imellem
  1. Hvornår har livet gjort dig mest glad? Helt klart tre (en halv) gange: Da jeg mødte min hustru og da mine børn blev født. Og så da Øjesten blev antaget:)
  1. Læser du selv bøger? Hvis ja, hvilken genre og har du en yndlingsbog- og/eller forfatter? Selvfølgelig. Man kan ikke være skrivende uden også at være læsende. Og som med musik har jeg ingen genregrænser. Jeg har altid læst alt. Jeg prøver at skifte mellem at læse krimi og skønlitteratur, men er altid igang med en bog. Den sorte bog af Orhan Pamuk har i mange år været en af mine yndlingsbøger og en bog, jeg har lært ufattelig meget af. Men der er jo så mange ...
  1. Er der noget i dit forfatterskab du ønsker at prøve kræfter med, men endnu ikke har gjort eller turdet? Det er der helt sikkert, men som landet ligger nu er det uerkendt
  1. Hvad er din dårligste vane? Det må du spørge min hustru om. Sikkert at jeg (alt for tit) forsvinder ind i mine historier
  1. Hvad synes du selv, at du er helt vildt god til? Åh gud. Det er det spørgsmål vi danskere frygter allermest. Men der er jo nogen, der godt kan lide mine bøger, så der kan jeg da et eller andet ...
  1. Hvad gør du, når du skal slappe af og forkæle dig selv? Laver en historie (og en kop kaffe)
  1. Hvilken af dine egne bøger er du mest tilfreds med/stolt af? Hvorfor? Der er noget i dem alle sammen, jeg er glad for/tilfreds med. I Serafine f.eks. titelpersonen og hvordan hendes længsel styrer alle de andre personers handlinger. I Ind i den hvide nat er det nok den underliggende struktur og pulsen i bogen, jeg er mest glad for (men den slags kan jo også ændre sig over tid. Om fem år er det måske noget helt andet, jeg er glad for i den bog:) 
  1. Hvad er det bedste ved at skrive krimier og hvad er vigtigt for dig i dine bøger? Det bedste er, at jeg laver det, jeg siden jeg var otte allerhelst har villet. Det er min drengedrøm, der er gået i opfyldelse. For mig er både personerne, intrigen, lokaliteter og stemning vigtige og det hele skal passe sammen, så jeg kan ikke rigtig vælge noget ud frem for resten
  1. Nævn en fun fact eller flere om dig selv. I kan få denne her, som jeg også har på mit website:

Vidste du … 
  • At jeg har spillet violin?
  • At jeg deltog i de arkæologiske udgravninger af det antikke Chalkis i Grækenland  i 1999 og 2000?
  • At jeg har deltaget i teaterfestivaler i Cairo og Istanbul for Betty Nansen Teatret?
  • At jeg spillede på Roskilde Festivalens Orange Scene i 1991 med bandet Redlands? Og at vi året før spillede i den rockklub i Hamborg, Grosse Freiheit, der nævnes en passant i Serafines anden del

  1. Hvordan holder du styr på de idéer du får til dine bøger, når du ikke sidder ved din computer og er igang med at skrive? Jeg hylder det enkle princip, at hvis ikke jeg kan huske dem, når jeg kommer hjem, var de (ideerne) nok ikke særligt gode. Ellers har jeg en lille notesbog. Der er noget ved at skrive i hånden, som får tingene til at hænge fast (og dermed modsagde jeg jo så første del af svaret. Ak, ja.)
  1. Hvis dine nærmeste skulle beskrive dig idag, hvad ville de sige? Fraværende, venlig, sjov. Arbejder for meget.
  1. Hvad overrasker folk mest, når de lærer dig bedre at kende? Min første redaktør sagde: Jakob, du har jo levet tre liv. Det er nok det, at jeg har lavet så mange forskellige ting. 
  1. Hvor arbejder du bedst og mest fokuseret når du skriver? Derhjemme. Jeg har et arbejdsværelse, så enten der eller i sofaen. Andre gange fungerer det fremragende at gå en tur og lade idéerne tumle sig frem.
  1. Må vi se dit skrivebord/arbejdsbord? (Hvis ja, vedhæft gerne et billede sammen med dine svar) Jeps, kommer her.   
  1. Er der en sport du går op i og evt. et hold eller flere, som du holder med? Nej, sport interesserer mig ikke. Jeg svømmer selv, men kun som motionist.
  1. Hvad ville du aldrig skrive om i dine krimier? Det ved jeg ikke, hvad skulle være. Det kommer helt an på historien.
  1. Hvor vil du helst holde ferie? Grækenland. Vi var tre uger på øerne sidste sommer, og skulle have været afsted to uger her til sommer. Det bliver jo desværre ikke til noget i år.
  1. Hvis du kunne møde en person fra dine bøger, hvem skulle det være og hvad ville du sige til vedkommende? Mon ikke det skulle være Nanna fra Ind i den hvide nat. Hende ville jeg sige til, at hun nok burde prioritere lidt anderledes. Men det er let at sige, når man har opfundet hende og ikke selv har den albanske mafia på nakken. 
  1. Hvad arbejder du på lige nu? Kan du løfte sløret for en lille teaser? Nej, det er faktisk dybt hemmeligt. Men arbejder, det gør jeg:)
  1. Det sidste spørgsmål er dit. Er der noget du ønsker at sige, fortælle om dig selv eller andet. Her må du skrive lige præcis hvad der falder dig ind.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar